Prečo existuje rôzna kvalita byliniek?

Odporúčame vám, aby ste bylinky využívali aj v kuchyni, pestovali ich na domácej záhradke či na kuchynskej parapetnej doske. Používanie byliniek v hojnom množstve umožňuje používať menej soli, vďaka čomu sú pokrmy zdravšie. Bylinné a ovocné čaje zaženú smäd a sú omnoho lepšou voľbou ako farebné nápoje s vysokým obsahom cukru. Ako však môžu byť bylinky rôznej kvality?

Získavanie surovín

Množstvo druhov liečivých rastlín pochádza z prirodzeného stavu, ale ich zdroje neustále ubúdajú. V súčasnej dobe tvoria len malú časť celkovej úrody. Hlavným zdrojom suroviny na výrobu je pestovanie liečivých rastlín. Hlavným dôvodom boomu je rastúci dopyt po štandardizovanej a kvalitnej surovine. Aj napriek tomu, že máme homogénne a čisté suroviny, neznamená to, že sú fytochemicky rovnaké (ľudský organizmus ich pre svoje bezproblémové fungovanie nutne nepotrebuje). Obsah účinnej látky sa líši v závislosti od samotnej odrody rastliny, klímy, času a miesta zberu úrody, spôsobu sušenia, atď.

Zlepšenie kvality suroviny (odolnosť voči chorobám a klimatickým zmenám, vyšší obsah biologicky aktívnych látok) sa dosahuje vhodným výberom odrody a zavádzaním nových, lepších odrôd.

Výroba bylinných prípravkov

Farmaceutické spoločnosti vyrábajúce rastlinné liečivá majú zavedený systém správnej výrobnej praxe (GMP), ktorý zabezpečuje kvalitu a bezpečnosť produktov. Kontrola kvality začína analýzou vzoriek odobraných z plantáže. Vysušená surovina je ihneď po prijatí do skladu analyzovaná a až po potvrdení splnenia noriem je spôsobilá na výrobu. Obsah vybraných zlúčenín je kontrolovaný v medzi stupňoch výroby, v hotovom výrobku a potom počas celej doby skladovania. Špeciálny systém čiarových kódov na obaloch umožňuje identifikáciu šarže suroviny, dátumu výroby lieku a miesta, kam bol tovar dodaný a kde sa predal. Sleduje sa teda celá cesta rastlinných liečiv: od samotných rastlín, cez výrobcu, miesto predaja až po konečného pacienta.

Prečo je rôzna kvalita byliniek?

Pretože žiadna bylina nie je rovnaká. Bylinný nálev môže mať rovnakú farbu a chuť, ale iný liečivý účinok, pretože sa mení obsah farmakologických zlúčenín. Je dôležité, aké bylinky a aké bylinné produkty používate. Rastlinné prípravky vyrábané ako štandardné liečivá zaručujú kvalitu a liečebný účinok. Rastlinné lieky sú testované na obsah účinných látok, suroviny pre ich výrobu sú správne pestované, zozbierané a kontrolované.