Pozor na aditíva v doplnkoch
Žijeme v časoch, kedy je stále ťažšie nájsť zdravé, nekontaminované a plnohodnotné jedlo. V dôsledku toho mnoho ľudí prijíma vitamíny a minerálne látky vo forme doplnkov stravy. Pri výbere správneho produktu by malo byť veľmi dôležité zhodnotiť ho z hľadiska jeho zloženia. Bohužiaľ, rôzne aditíva sú v suplementoch štandardné, takže čítanie etikiet je naozaj dôležité.

Čítajte zloženie
Málokto z nás číta informácie z obalu produktu a zoznam ďalších prísad. Niekedy sú písmená príliš malé, inokedy sa výrobcovia snažia skryť dôležité informácie a umiestňujú suroviny na nečakané miesta. Niekedy dokonca znejú názvy ingrediencií tajomne. Všeobecne však očakávame, že by nebezpečné látky mohli byť obsiahnuté v doplnkoch, od ktorých sa očakáva, že budú prospievať zdravou a podporovať telo.
Aditíva sa pri výrobe doplnkov stravy používajú na konkrétny účel. Existujú však doplnky, ktoré sú úplne zbytočné. Ich užitie nemá nijaké ďalšie výhody, skôr pôsobia ako výplň, zvyšujú hmotnosť alebo „skrášľujú“ výrobok. Veľmi často sa používajú taktiež sladidlá, čo je nepriaznivé pre ľudí bojujúcich s cukrovkou či iným metabolickým ochorením.
Aditíva (pridané látky), ktoré obsahujú doplnky stravy
Glutén
Zmes rastlinných lepkových bielkovín. Jeho úlohou v doplnkoch je viazanie jednotlivých zložiek. Lepok je pre zdravých ľudí neškodný, ale ak máte celiakiu, môže aj v malom množstve poškodiť črevné klky. Od používania lepku v doplnkoch sa upúšťa, pretože nie je dobre znášaný, a okrem spomínaného účinku viazania zložiek nemá iné využitie. Môžete ho ľahko nahradiť inými prísadami s rovnakým účinkom.
Sacharóza (maltodextrín, škrob)
Látka prírodného pôvodu, ale nepriaznivá pre osoby s diabetom a SIBO. Môže spôsobovať aj plynatosť. Jeho využitie je len pre zlepšenie chuti produktu. U zdravých osôb nespôsobuje žiadne nežiadúce príznaky.
Laktóza
Je to mliečny cukor, prirodzene sa vyskytuje v mliečnych výrobkoch. Tak isto ako lepok môže u osôb s intoleranciou spôsobovať zažívacie problémy a hnačky. Laktóza sa v suplementoch používa stále menej a menej, ale menšie firmy ju kvôli nízkej cene stále používajú.
Medzi ďalšie aditíva patria napríklad farbivá, stearan horečnatý, xantánová guma, difosforečnany a ďalšie zložky.